Ricice moje rodno mjesto

Ricice selo pripada zupi Nova Bila. Smjesteno izmedju Travnika i Viteza. Granici sa sljedecim selima:Pokrajcici, Podolac, Brankovac,Kula. Kao i svako vece selo i Ricice imaju svoje zaseoke: Bikici, Andrici, Djepine, Perici, Lovici. Moja obitelj je iz Bikica.

Vrati me na pocetnu stranicu

21 kolovoza 2007

Hrvatski Premijer u Novoj Biloj

Premijer Sanader posjetio Srednju Bosnu
TRAVNIK - Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, drugog dana službenog posjeta Bosni i Hercegovini, boravio u Srednjoj Bosni i posjetio Travnik i Novu Bilu gdje je s općinskim hrvatskim i bošnjačkim dužnosnicima razgovarao o trenutačnom stanju na području te općine gdje je, kako je rečeno, prije rata živjelo 19 tisuća Hrvata, a vratilo ih se samo 7 tisuća.
Sanader je izjavio da je dogovoreno da jedno posebno izaslanstvo općine Travnik posjeti hrvatskog ministra prometa i komunikacija Božidara Kalmetu kako bi se dogovorili o pomoći koju može hrvatska Vlada pružiti općini Travnik a posebice povratku Hrvata na to područje.
U Travniku je Sanader posjetio i Katolički školski centar a u obližnjem selu Nova Bila posjetio je novu bolnicu čiju je izgradnju financijski pomogla Republika Hrvatska. On je rekao da će Hrvatska izdvojiti još 5 milijuna kuna za bolnicu u Novoj Biloj.
Sanadera je ispred bolnice dočekalo mnoštvo mještana Nove Bile u tradicionalnim narodnim nošnjama, a pjevali su i tradicionalne narodne pjesme u čast Sanaderova posjeta toj bolnici.
Sanader je u izjavi novinarima uspješnim ocijenio svoj boravak u Bosni i Hercegovini i posebice istaknuo važnost jučer potpisanih međudržavnih sporazuma, o dvojnom državljanstvu te o zajedničkoj kontroli međudržavne granice između BiH i Republike Hrvatske.
Po Sanaderovim riječima sporazum o kontroli međudržavne granice je iznimno važan i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku jer taj sporazuma dvjema državama daje europsku legitimaciju.
Sanader je također naglasio važnost izgradnje koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, rekavši da će ta prometnica biti od iznimne važnosti za luku Ploče.
Komentirajući napise u dijelu današnjeg bosanskohercegovačkog tiska u kojima se tvrdi da je Predsjedništvo BiH u četvrtak odbacilo Sanaderov prijedlog po kojem Republika Hrvatska daje Bosni i Hercegovini tretman najpovlaštenije nacije u luci Ploče, hrvatski premijer je opovrgnuo takve informacije. Izjavio je da je jedan od članova Predsjedništva BiH, ne precizirajući koji, rekao da je takav prijedlog malo zastario ali to, po Sanaderovim riječima ne znači odbacivanje prijedloga. Dodao je da će Republika Hrvatska naknadno taj detaljni prijedlog poslati bosanskohecegovačkim vlastima.
Sanader je u Travniku posjetio i rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, koja je pretvorena u Memorijalni muzej posvećen Andriću.
"Čestitam gradu Travniku za sve što je učinio na očuvanju svega što je vezano za život i djelo ovog velikog književnika na kojeg smo ponosni", upisao je Sanader u spomen knjigu.
Sanader će u kasnim popodnevnim satima posjetiti Žepče i Usoru.

Nema komentara: